Selecteer een pagina

De afgelopen maanden heb ik ervaren dat een professionele stichting staat en valt met een stevige basis. .
Dat wil zeggen: juiste statuten, actueel beleidsplan, een correct financieel jaarverslag, goede certificering, protocollen en ga zo maar door.
Als je de basis niet op orde hebt dan kun je daar op latere termijn behoorlijk mee in de problemen komen.

statuten-van-je-stichting-alettam-makken

Een stichting begint met statuten. Laat je goed informeren want de ervaring leert dat er statuten in omloop zijn die tegen de regels van de wet zijn. Ik noem als voorbeeld een stichting die in de statuten spreekt van ‘leden’ en ‘contributies’.  Of het voorbeeld waarin in de statuten wordt genoemd dat het bestuur uit bepaalde personen mag bestaan. Die eigen gemaakte regels in de statuten zijn rechtsgeldig en daar mag je vervolgens niet van afwijken tenzij je die statuten aan laat passen bij een notaris.

beleidsplan-aletta-makken

Ook van belang is je beleidsplan. Ik zie zo hier en daar plannen die wel aardig geschreven zijn maar niet voldoen aan een goed beleidsplan.Een beleidsplan is in feite je charity-marketing-plan en bevat naast je missie/visie en doelstellingen ook je strategie, toekomstige activiteiten, de gegevens van je stichting en bestuursgegevens. Een tijdpad is dan ook erg handig.

protocol-aletta-makken-2017

Niet geheel onbelangrijk, is het van belang van je  protocollen en werkprocessen; omschrijf ze goed. Hoe ga je om met klachten? Is er een vertrouwenspersoon? Wat is het pest-beleid? Dat soort zaken. Door dit goed te beschrijven voorkom je een hoop ellende en kom je beslagen ten ijs. In een aantal gevallen zijn dit soort zaken verplicht.

anbi-aletta-makken

Ben je als stichting ANBI geregistreerd? Let dan op dat je jaarlijks én duidelijk zichtbaar op je site, de basisgegevens publiceert. Hieronder valt je beleidsplan, je komende activiteiten, een financieel jaarverslag en een toelichting op je financieel jaarverslag. Je wilt toch geen problemen met de belastingdienst….

transparantie-aletta-makken

Voor alles geldt uiteraard dat je transparant dient te zijn. Zijn er bijvoorbeeld negatieven ontwikkelingen geweest? Wees er simpelweg eerlijk over. Verstop je personele kosten, in het financieel jaarverslag,  niet vaag in de projecten die je uitvoert, maar laat zien welke inkomsten je hebt en waar het aan uitgegeven wordt.

 

Als je deze basis op orde hebt, dan pas kun je zeggen dat je een professionele organisatie bent. Kom altijd na wat je belooft. Wees open, eerlijk en integer. Transparantie is dan wel een jeukwoord maar in Goede-Doelen-land o zo belangrijk.

 

Mocht je als stichting ondersteuning nodig hebben bij het op orde brengen van je basis, dan kun je mij mailen.