Selecteer een pagina

Wanneer stichtingen mij benaderen om te ondersteunen met het werven van financiën voor hun project is het eerste wat ik hoor: “Ja maar we hebben geen geld voor een fondsenwerver. Zou je het niet voor een percentage willen doen? Op no cure no pay basis?”

No cure no pay betekent dat je betaald krijgt wanneer je met succes financiering hebt binnengehaald voor een organisatie. Geen oplossing, geen betaling. Ook al kan dat betekenen dat je voor grote aanvragen een behoorlijke fee krijgt, de andere kant van de medaille is dat je uren werk in een project hebt zitten waarvoor je geen vergoeding krijgt. Je werkt dan in feite voor niets.

Stel je voor dat dit bij de lokale supermarkt zo zou werken. Als medewerker krijg je een percentage wanneer je in één week 1000 appels hebt verkocht. Niets verkocht? Dan geen geld.
Raar he?
Wij vinden het heel normaal dat als je iets koopt, je het direct afrekent maar in de filantropische sector is dit nog niet zo vanzelfsprekend en dat vind ik op zijn zachtst gezegd zorgelijk, want fondsenwerven is een gespecialiseerd vak.

onderscheid fondsenwerver

 

 

 

Fondsenwerving is een vak. En soms best complex. Er gaat veel tijd in het leggen van relaties: eerst zaaien dan oogsten.
Betrokkenheid is een grote factor in het hele verhaal. Want  de opdrachtgever is immers niet financieel gecommitteerd aan de fondsenwerver. En dat terwijl de fondsenwerver juist gebaat is om het eindresultaat te halen. Die verhouding is mijns inziens niet fair.

Je zou nog kunnen denken: ” Ja maar het is voor het goede doel. Moeten mensen daar aan verdienen?”
Zonder professionals minder kans op resultaat!
Stel je organiseert een sponsorevenement. Je gaat het helemaal zelf uitvoeren ook al heb je niet de hele know how in huis. De avond breekt aan en je maakt de balans op: je hebt € 30.000,00 op gehaald!
En dan blijkt dat de kosten hoger waren dan gepland. De kosten van zaalhuur, muziek, diner, vip-arrangementen kostten in totaal € 26.000,00. Dan is is de opbrengst slechts € 4.000,00!

Nu de andere kant: je huurt een professionele fondsenwerver in, die al haar expertise inzet om de avond tot een succes te maken. De kosten van de fondsenwerver zijn € 10.000,00
Wanneer achteraf blijkt dat je € 80.000,00 hebt opgehaald is je opbrengst voor het goede doel
€ 44.000,00!

Voor mij als fondsenwerver zijn er meer dan genoeg redenen om niet op no cure no pay basis te werken. Dat wil overigens niet zeggen dat ik klakkeloos een vast uurtarief hanteer; ik lever maatwerk. ook als het gaat om offertes.